Skoči na sadržaj

12.03.2024.

Nedostatak kvalifikovane radne snage u nemačkoj privredi, posebno je naglašen u profesijama koje obično povezuju s jednim polom, prema Zavod za nemačku privredu (IW) u njihovoj studiji povodom Dana žena, izveštava dpa.

Zavod je analizirao deset grupa zanimanja u kojima je nedostatak kvalifikovanih radnika posebno izražen. Sva ta zanimanja karakterišu ili većinski muški ili većinski ženski radnici. Zavod je definisao ova zanimanja kao takva u kojima je učešće jednog pola u radnoj snazi bio najmanje 70%. Nedostatak radne snage posebno je primetan u tipično ženskim zanimanjima poput čuvanja dece, učiteljica, socijalnog rada i socijalne pedagogije, izveštava Fenix Magazin.

U svakoj od ovih profesija, 2023. godine u Nemačkoj nedostajalo je oko dvadesetak hiljada kvalifikovanih radnika. Manji nedostatak, oko 18.000 radnih mesta, zabeležen je u tipično muškom zanimanju građevinske elektrotehnike. Napori da se promovišu rodno neutralna zanimanja do sada su imali samo ograničen uspeh, prema izveštaju IW-a. Na primer, udeo žena među automehaničarima se od 2014. godine udvostručio, ali i dalje čini samo 5%.

U nekim tipično ženskim poslovima, udeo muškaraca je još manji, npr. samo 2% socijalnih radnika su muškarci. S druge strane, udeo muškaraca u sektorima zdravstva i negovanja povećao se za više od dva postotna boda, dosegnuvši oko 25%.

TRAŽIŠ SLIČNE POSLOVE? POGLEDAJ PONUDU POSLOVA U VIBER GRUPI (POTPUNO BESPLATNO)

Izvor: N1

Sajt Radilica ugošćuje oglase sa drugih sajtova koji se bave objavom oglasa. Svi sadržaji su preneseni u dobroj nameri. Na sajtu Radilica se nalaze samo delovi sadržaja oglasa i link koji upućuje ka originalnom oglasu objavljenom na nekom od sajtova - izvora. Radilica nije poslodavac, agencija, niti posrednik u pronalaženju posla. Radilica se odriče bilo kakve odgovornosti za tačnost iznetih podataka u delovima oglasa koje prenosi. Uredništvo sajta Radilica nije autor oglasa te ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualno nastale posledice iz domena zakonske, materijalne, finansijske i druge prirode. Fotografije iznete u delovima oglasa su tipske-ilustrativne i ne oslikavaju realno stanje. Korišćenjem sajta Radilica.rs se slažete sa gore navedenim činjenicama.